Vaellussanasto

Tähän sanastoon on kerätty tyypillisimpiä vaellukseen liittyviä sanoja ja niiden selitteitä. Osaan sanoista on lisätty myös englanninkielinen vastine.

Aapa = suuri puuton suo.

Ahkio (englanniksi sledge) = perässä vedettävä pulkkamainen tavaran kuljetusväline

Apsidi (teltta) = uloimman ja sisemmän teltan väliin jäävä matala suojaisa paikka, jossa voi säilyttää tavaraa sateelta suojassa tai jopa valmistaa ruokaa.

Autiotupa (engl. open wilderness hut) = vapaasti kaikkien käytössä oleva mökki erämaassa tai kansallispuistoissa, jotka on pääosin tarkoitettu erämaassa omin voimin liikkuvien yöpymis- ja levähdyspaikoiksi. Autiotupia on sekä huollettuja että huoltamattomia. 

Eranto (kartassa, engl. magnetic declination    or compass declination) = kompassin neulaluvun korjaus (eli magneettinen deklinaatio), joka johtuu maantieteellisen pohjoissuunnan (napapohjoinen) ja magneettisen pohjoissuunnan (neulapohjoinen) välisestä erosta. Suomessa eranto vaihtelee lännen 6 asteesta Itä–Suomen 14 asteeseen. https://yle.fi/uutiset/3-6164251

Iltti (kengässä, engl. tongue or flap in a shoe) = kengän kieli eli nauhojen alla oleva osa. https://www.partioaitta.fi/vaelluskenkien-valinta/

Kaira = jokivarsien välinen laaja ylänne.

Kammi (majoite, engl. hut made of turf used as dwelling) = turvekattoinen matalahko erämökki (turvekota, turvekammi). Kammi on usein rakennettu osin maan sisälle.

Kiehinen = puusta vuolemalla tai veistämällä tehtyjä ohuita lastuja, jotka toimivat sytykkeenä tulenteossa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiehinen

Kolmiomittaus (kartalla) = oman sijainnin määrittäminen kolmen maaston kiintopisteen ja kartan avulla.

Kompassi (engl. compass) = jos et tiedä niin älä lähde vaeltamaan 🙂 https://www.partioaitta.fi/oppaat/suunnistus/kompassi/

Kota (majoite, engl. tipi-like hut or traditional Sami dwelling) = saamelaisteltta, joka rakennetaan kekomaisesti ristiin asetettavista ja kankaalla tai tuohilla peitetyistä kepeistä. Nykyään kiinteitä kotia rakennetaan puusta ja keskellä on tulipaikka.

Kuksa (engl. guksi or type of drinking cup normally made from carved wood) = pahkakuppi, joka on usein kaiverrettu puun pahkasta.

Kumirantti (kengässä, engl. rand or toe cap/bumper) = Kivisuoja kengän kärjessä, joka suojaa kivikossa kenkää kulumiselta. https://www.partioaitta.fi/vaelluskenkien-valinta/

Kuru = rotko tai notkelma maastossa esimerkiksi tunturien välillä.

Laavu (majoite, engl. bivouac) = avoin majoite/suoja, jossa on havuista tai telttakankaasta tehty vino katos. Nykyään kiinteitä laavuja rakennetaan puusta.

Laki = tunturin tai vaaran paljas ja tasainen huippu.

Leuku = lapinpuukko.

Loue (majoite) = edestä kiilamainen ja takareunastaan ympyrän muotoon ommeltu kangas, joka viritetään puisen salon varaan tai kiristetään yläkulmastaan puuhun narulla. https://retkilehti.fi/uutiset/eratulien-loisteessa-louekankaan-varikas-historia/

Luosto = tunturi, joka pysyy valkeakylkisenä.

Olkapää (vuoren) = vuoren muoto, joka muistuttaa olkapäätä eli on huipusta hieman sivussa. Muoto voi helpottaa vuorelle nousua, jos ensin noustaan olkapäälle ja vasta sen jälkeen varsinaiselle huipulle.

Suppa = jääkauden sulamisvaiheen aikana syntyneille harjualueille muodostunut usein varsin pyöreä painanne. https://fi.wikipedia.org/wiki/Suppa

Pisto = poikkeama suunnitellulta reitiltä, jossa mennään käymään pisteessä ja palataan samaa reittiä takaisin alkuperäiselle reitille.

Rakka = louhikkoinen ja kivinen alue esim. tunturin päällä.

Rinkka (engl. rucksack/backpack) = selässä kannettava kantolaite, jossa tavarat kulkevat mukana.

Räkkä = ajankohta Lapissa, jolloin verta ravintonaan käyttävien hyönteiset esiintyvät lukuisena joukkona.

Sytykkeet (tulenteko, engl. tinder or kindling) = kuiva tyypillisesti puusta tai kaarnasta valmistettu, joka helpottaa tulen sytyttämistä.

Tentsile (majoite) = puumajoite, jota voi syystä sanoa ”riippumatoksi, joka halusi olla teltta”. Telttamainen rakennelma, joka viritetään puiden väliin roikkumaan ilmassa. 

Trangia (engl. camp cooker) = retkikeitin, jolla voi lämmittää ruokaa ja keittää vettä.

Tulukset (tulenteko) = tulentekoväline, joihin kuuluu karkku eli tulusrauta ja limsiö eli piikivi tai ukonkiven eli kvartsin kappale, johon karkulla isketään, saaden aikaan kipinöitä, jotka pyydystetään sytykkeeseen. https://fi.wikipedia.org/wiki/Tulukset

Varaustupa (engl. reservable wilderness huts) = autiotupaa vastaava lukittu mökki (tai autiotuvan osa) erämaassa, johon voi maksua vastaan varata itselleen yösijan.